Hidegsarki Báró oldala
Hidegsarki Báró oldala
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
RÓLUNK
 
EREDMÉNYEK
 
KÉPTÁR
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2010-10-10
 
Berni standard

Berni pásztorkutya standard (FCI 45)  Berner Sennenhund

Rövid történeti áttekintés

A berni pásztorkutya ősi múltra visszatekintő parasztkutya, melyet az Alpok alacsonyabb részein és a hegység lábánál elterülő síkságon, Bern környékén őr-, kocsi húzó és hajtókutyaként használtak. A Riggisberg melletti Dürrbach fogadó után, ahol különösen gyakran előfordult, kapta eredeti nevét: "dürrbachi kutya". Miután 1902-ben, 1904-ben és 1907-ben már bemutattak ilyen kutyákat kiállításokon, 1907 novemberében, Burgdorfban néhány tenyésztő elhatározta, hogy fajtatisztán kívánják tenyészteni ezeket a kutyákat, és megalapították a Svájci Dürrbach-Klubot és meghatározták a fajta jellemzőit. 1910-ben, egy burgdorfi kiállításra számos környékbeli paraszt elhozta a kutyáját, így összesen 107 példányt vezettek fel. Ettől kezdve, a többi svájci parasztkutya nevének mintájára, berni pásztorkutyának nevezték a fajtát, mely gyorsan népszerűvé vált egész Svájcban és hamarosan a szomszédos Németországban is. Manapság a berni pásztorkutya attraktív, háromszínű külsejének és alkalmazkodóképességének köszönhetően világszerte ismert és kedvelt családi kutya.

Testfelépítés 

A berni pásztorkutya törzsének hossza csak valamivel haladja meg a marmagasságát. Mellkasa széles, keresztmetszetben ovális alakú. Hátvonala vízszintes, lágyéka erős, fara enyhén lekerekített. Farka a csánk alá lóg, de a földig nem ér le, a kutya szablya formájúra hajlítva tartja. A válla lapos, izmos, hosszú és ferde. A masszív, egyenes lábak ízületei szépen kirajzolódnak, a mancsok a macskáéra emlékeztetnek. A nyak izmos, közepes hosszúságú. Erős fejének főbb jellemzői a lapos koponya, a határozott, de nem túlzottan kiugró-stopp, a szemek közti barázda sekély. Közepes nagyságú, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek, a fej mellett lelógók. Szemei mandulavágásúak, szemhéjai feszesek. A berni pásztorkutya harapása szabályos ollószerű. A kutya szőre félhosszú, szálai egyenesek vagy enyhén hullámosak. A berni pásztorkutya alapszíne mélyfekete, cserbarna és fehér rajzolattal. A cserbarna foltok csak a szem fölött, a pofán, a lábakon és a mellen lehetnek. A fehér rajzolat a homlokon látható szimmetrikus orrcsíkból, amely sem túl széles, sem túl keskeny nem lehet, és a szügyön lévő kereszt alakú foltból áll. A mancsoknak és farok végének lehetőleg fehérnek kell lennie, de ez nem kötelező. A mancsok fehérsége azonban nem nyúlhat feljebb a lábközépcsontoknál. A nyak elülső vagy hátulsó oldalán megjelenő fehér folt nem kívánatos, de elfogadható. A szem sötétbarna.

 

Jelleme

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber, s gazdáját, családját és otthonát megvédi minden rossz szándékú behatolótól, általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájához és családjához, hűséges, készséges és többnyire engedelmes is. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, akiket meg is védelmez. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól megfér, mivel a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőle. Baj esetén gazdája mindig számíthat rá. A család barátaival szemben békés és barátságos. Egyes példányai hatalmaskodóan viselkedhetnek más kutyákkal, de a többség gond nélkül együtt tud élni fajtársaival.

Ez a fajta meglehetősen gyorsan tanul. Elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, s általában készségesen engedelmeskedik. Nagyon érzékeny gazdája hanghordozására. A legjobb eredmények akkor érhetők el vele, ha nyugodtan, szeretettel és következetesen bánnak vele. A berni pásztorkutyát általában társként, s nagy becsben tartják. Mégis érdemes lehet megpróbálkozni vele valamilyen kutyás sporttal. Az engedelmességi próbákon például egész szép eredményeket érhet el, főként,ha megfelelő felügyelet mellett dolgoztatják.

Méretei

Marmagasság: kan: 64-74cm, de ideálisan 66-68cm-nek kell lennie, szuka: 58-66cm, de ideálisan 60-63cm-nek kell lennie Testtömeg: 35-50kg Táplálékigény: 2190g/nap Alomszám: 6-10 kiskutya Várható élettartam: 8-10év.

Fontos arányok: A marmagasság és a testhossz aránya 9:10; inkább zömök, mint hosszú.

Fej: Erőteljes. Az agykoponya oldalról és elölről nézve kissé ívelt. Kifejezett, de nem túl erős stop. Kevésbé kifejezett homlokbarázda. Erőteljes, középhosszú, egyenes fang.
Orrtükör: Fekete.
Ajkak: Kevésbé kifejezettek és feszesek, színük fekete.
Harapás: Erőteljes és teljes ollós harapás.
Szemek: Sötétbarnák, mandulaformájúak, feszesek szemhéjakkal.
Fülek: Háromszögletűek, a végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek, közép nagyok, nyugalmi állapotban laposan a fejhez simulnak.
Nyak: Erőteljes, izmos, középhosszú.
Test: Erőteljes, kompakt.
Mellkas: Könyökig érő, széles, határozott elő mellel. Keresztmetszete széles és ovális.
Hát: Szilárd és egyenes.
Ágyék: Széles és erőteljes.
Far: Finoman csapott.
Has: Nem felhúzott.
Farok: Dús szőrrel borított, legalább a csánkig érő. Nyugalmi állapotban lelóg, mozgás közben lengetve a hát magasságában vagy kissé afölött hordott.
Mellső rész: Inkább széles végtagállás, elölről nézve egyenes és párhuzamos.
Váll: A lapockák hosszúak, erőteljesek, ferdén elhelyezkedők, a testhez simulnak és jól izmoltak, a felkarral nem túl tompa szöget alkotnak.
Lábközép: Szilárd, szinte merőleges.
Mancsok: Rövidek, kerekek és zártak, a lábujjak jól íveltek.
Hátulsó rész: Hátulról nézve egyenes, nem túl szűk végtagállás. A hátulsó lábközép és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Comb: Meglehetősen hosszú, oldalról nézve a lábszárral határozott szöget alkot. Széles, erőteljes és jól izmolt.
Csánkízület: Erőteljes és jól izmolt.
Jármód: Térölelő, kiegyensúlyozott mozgás minden jármódban. A mellső végtagok szabadon előre nyúlnak, a hátulsó lábak erős toló mozgást végeznek. Ügetésben, elölről és hátulról nézve egyenes végtagvezetés.
Szőrzet: Hosszú, sima vagy enyhén hullámos.
Szín: Mélyfekete alapszín, telt, barnás-vörös tűzéssel a pofán, a szemek felett, mind a négy végtagon és a mellkason, fehér jegyekkel az alábbiak szerint:

 • tiszta, fehér, szimmetrikus jegyek a fejen: fejfolt, mely az orr felé mindkét oldalon kiszélesedik a fangon. A fejfolt nem érhet a szemek feletti foltokig és a fehér jegyek a fangon legfeljebb a szájzugig érhetnek.
 • fehér, mérsékelten széles, összefüggő torok- és mellfolt
 • kívánatos: fehér a mancsokon és a farkvégen
 • megengedett: kis fehér tarkófolt
 • kis fehér folt a végbélnyílásnálHibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

 • finom csontozat
 • előre- vagy hátraharapás
 • több mint 2 P1 hiány, az utolsó zápfog (M3) figyelmen kívül hagyandó.
 • entrópium, ektrópium
 • beesett hát, magas far, lejtős hátvonal
 • kardfarok, megtört farok
 • kifejezetten göndör szőrzet
 • hibás mintázat és szín: hiányzó fehér jegyek a fejen, túl széles fejfolt vagy fehér jegyek a fangon, melyek a szájzugon túl érnek, nagy fehér tarkófolt, fehér nyakörv, fehér jegyek a mellső végtagokon, melyek kifejezetten a lábközép felénél túl nyúlnak (csizma), zavaróan aszimmetrikus jegyek a fejen és a mellkason, fekete foltok és csíkok a mellkas fehér részén, nem tiszta fehér (erős pigmentfoltok), barna vagy vörös beütés a fekete alapszínen
 • gyenge wesen, agresszivitás

Tenyésztésből kizáró hibák:

 • hasított orr
 • kék szemek, nem egyszínű, foltos szemek
 • rövid vagy félhosszú szőr
 • hiányzó háromszínűség
 • nem fekete kabát

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.


Amint a fajta neve is mutatja, a négy svájci pásztorkutya leghosszabb szőrű tagja Bern környékén alakult kit. A hegyi pásztoroknak sokoldalú munkakutyákra volt szükségük: a négylábúak őrizték a házat és gazdájuk minden tulajdonát, beleértve a háziállatokat is, segédkeztek a nyájak, gulyák terelésénél, télen szánt, nyáron kis kocsikat húztak, és a gyerekekre is ők vigyáztak. A Bern közeli Dürrbachból különösen szép pásztorkutyák származtak, melyeket Dürrbachinak neveztek, de hamarosan fajtársaikat is ezzel a névvel illették. A fajta legfőbb pártfogója Albert Heim professzor volt. Az első dürrbachit 1904-ben vezették be a svájci törzskönyvbe, mely a fajta hivatalos elismerését jelentette. 1907-ben Burgdorfban alakult meg a Dürrbach-Klub és megfogalmazták az első fajtaleírást is. 1912-ben keresztelték át a klubot Berni Pásztorkutya Klubra Albert Heim javaslatára, miáltal a fajta is elnyerte mai elnevezését.

 
KISKUTYÁK/PUPPIES
 
KAPCSOLAT

Tulajdonos: Lukács Andrea

E-mail: hidegsarkibaro@gmail.com

 

 
FAJTA ISMERTETŐ ÉS KIÁLLÍTÁSOK
 
SUNNY BUNNY NYUSZI TENYÉSZETÜNK

Sunny Bunny Nyuszik

 
TIME
 
NAPTÁR
2020. Július
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 

Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról